Ana vatanı Amerika olan ve bir Amerikan kültürü klasiği haline gelen preppy, üst orta sınıf ailelerinin pahalı okullarda okuyan çocuklarının giyim tarzından yola çıkarak ortaya çıkmış bir stil. Preppy aslında sadece bir giyim stili de değil, bir yaşam biçimi. İyi okullara giden, Amerika’nın elit üniversitelerini işgal eden; kıyafetlere çokça para harcayan; tenis, yelkencilik, golf, kriket gibi sporlara düşkün; zengin ailelerin temiz, parlak ve zeki çocukları preppy’ler ve onların tutucu denebilecek stilleri ilk olarak 1950’lerde ortaya çıktı, 1980’li yıllarda ise altın çağını yaşadı. Sonra her moda akımı gibi yavaş yavaş o da popüleritesini kaybedip bir süreliğine unutulsa da şimdilerde elimize aldığımız dergilerde, markaların yeni koleksiyonlarında bu Amerikan klasiğine yeniden rastlıyoruz. Yani kısacası preppy’lik geri dönüyor...
“The Ivy League Look”
Ivy League; Amerika’nın kuzeydoğudaki en prestijli okullarının, yani Harvard, Brown, Columbia, Cornell, Darthmoth, Princeton, Pennsylvania ve Yale üniversitelerinin oluşturduğu grubun adı. Bu grup mükemmel bir akademik eğitimi ve seçkinliği ifade ediyor. Bu elit üst tabakaya mensup olan öğrencilerin polo yaka tişörtler, hırkalar, ekose desenli gömlekler, v yakalı kazaklar, yelekler ve penny loafer’lardan oluşan giyim tarzı 1950’lerin sonunda öne çıkarak Ivy League stili olarak anılmaya başlandı ve 80’lerin en önemli moda akımı olan preppy stilinin de çıkış noktası oldu. Bu iki stil birbirine çok benzese de preppy Ivy Leauge’e kıyasla daha genç ve daha renkli seçimlerden oluşuyor.
Preppy Adı Nereden Geliyor?
Preppy adını preparoty ya da prep school denilen ve öğrencileri üniversiteye hazırlayan paralı okullardan alıyor. Bu kelimenin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ise gelmiş geçmiş en büyük aşk hikayelerinden biri olan Love Story’nin yazarı Erich Segal sayesinde oluyor. Bu kitap aynı adla beyaz perdeye de aktarılıyor. Filmi izleyenlerin çok iyi hatırlayacağı gibi Jennifer Cavelleri’yi canlandıran Ali MacGraw, filmde zengin bir ailenin çocuğu olan Oliver’a pek çok kez preppy diye hitap eder. Kendisi de bir Harvard’lı olan Erich Segal ise preepy’i şöyle tanımlıyor: Uğraşmadan mükemmel ve her şeyi iyi yapıyor gözükmek.
70’li yıllarda Love Story sayesinde dilimize giren preppy, 80’li yıllarda tavan yaptı. Lisa Birnbach, Mason Wiley, Carol McD. Wallace ve Jonathan Roberts’ın yazdığı ve preppy hayatının anlatıldığı The Official Preppy Handbook adlı kitabın da bunda etkisi büyük. 1980 yılında yayınlanan kitap 41 kere basıldı ve preppy’lerin başlıca tercihlerinden biri olan J. Crew markasının 1983 yılında çıkan ilk kataloğunun da ilham kaynağı oldu. Kitabın yazarlarından Lisa Birnbach için ise tam bir preppy uzmanı diyebiliriz. Kendisi aynı zamanda 2010 yılında yayınlanan True Prep: It’s a Whole New World adlı kitabın da yazarı. Tommy Hilfiger, 2011 yazı için çıkan ve 60 parçadan oluşan The Prep World adını verdiği kapsül koleksiyonu için yine aynı isimle, yani Lisa Birnbach ile beraber çalıştı. Koleksiyonda chino’lar, çapalı gömlek ve bluzler, ekose desenli şortlar, halat bileklikler, pike polo tişörtler gibi preppy stilinin önemli parçaları bulunuyor.
Preppy Stili
Ragbi, squash, golf, tenis, yelkencilik, kürek çekme, kroket, kriket preppy’lerin ilgi duyduğu sporlardan bazıları. Dolayısıyla bu ilgileri giyim tarzlarına da yansıdı. Preppy’ler spor giyinirler. Ama bunu asla basite kaçmadan, züppece bir şıklıkla yaparlar. Preppy olmanın en önemli kuralı şık, kaliteli ve temiz giyimli olmaktır. Khaki pantolonlar, polo yaka tişörtler, v yaka kazaklar, baklava dokulu süveterler, hırkalar, makosen ayakkabılar, trençkotlar, ekose desenli gömlekler, chino’lar, bermuda şortlar, tenis elbise ve etekleri, golf tişörtleri preppy stilinin olmazsa olmaz parçaları, mavi blazer ceket ise kesinlikle bu stilin altın anahtarıdır. En çok beyaz, cam göbeği, pembe, lime yeşili, mavi ve kırmızı renklerini tercih eden preppy’ler, kazaklarını gevşek bir biçimde boyunlarının etrafına bağlayarak bir aksesuar olarak kullanırlar. Bir diğer önemli aksesuarları da saç bantlarıdır.
Charlotte, Blair ve Chuck
80’li yıllardaki preppy stilinde markaların logoları çok ön plandaydı. Giydikleri markaların logolarının gözükmesine çok önem verdiklerinden kendilerine yürüyen billboard’lar dememiz hiç de yanlış olmaz. Bu nedenle Lacoste; hem preppy tarzına uygun ürünleri olması, hem de bariz bir şekilde gözüken timsah logosu nedeniyle en çok tercih ettikleri markalardan biriydi. Ama günümüzdeki preppy stili bu logo takıntısını aşmış gözüküyor. Lacoste dışında preppy’lerin tercih ettiği diğer markalar arasında ise J. Crew, Brooks Brothers, Ralph Lauren, J. Press, LL Bean, Jack Rogers, Lilly Pulitzer, Vineyard Vines ve Smathers & Branson var.
Bu stili en iyi uygulayanların başında Sex and the City’nin Charlotte’u geliyor. Gossip Girl dizisindeki Blair Waldrof ve Chuck Bass da modern preppy’lere örnek olarak verilebilir. Polo yaka tişörtleri çiçek desenleriyle kombinleyerek, hırka, şort ve makosenleri bir arada giyerek siz de 80’lerin bu züppe ruhuna göz kırpabilirsiniz.
Ve son olarak;
Oliver: How can you see me and still love me?
Jenny: That's what it's about, preppy.
Fotolar: Tredyol, Vineyard Vines, Jayden Music, Aslı BB, Now Magazine, Beletar, Brooks Brothers
seviyorum ben bu tarzi, cok klasik.
YanıtlaSilpreppy stili hmm! iyi oldu bunu öğrendiğim.
YanıtlaSilAslında bu tarz gossip girl dizisiyle daha da çok göz önüne geldi. Ama Blair ve Chuck bu tarzı çok iyi yansıtıyorlar.
YanıtlaSilUuu sevdiiim buunu! :)
YanıtlaSil