3 Kasım 2010 Çarşamba

SineModa'da Bu Hafta: StyleBoom (Blogger)

Chuck Palahniuk “Aynen paranın iktidar unsuru olması gibi, aynen silahın iktidar unsuru olması gibi, güzellik de bir iktidar unsurudur” der Görünmez Canavarlar adlı kitabında. Çok haklıdır.

Yönetmenliğini Charles Vidor’un üstlendiği Gilda adlı film; paranın ve silahların konuştuğu bir dünyada güzelliğiyle var olmaya çalışan, erkekler üzerinde iktidar sağlamak için güzelliğini ve cazibesini kullanan bir kadını, Gilda’yı anlatır. Rita Hayworth’un canlandırdığı Gilda karakteri, her tip kadının mükemmel bir bileşimi gibidir sanki. Güçlü ama kırılgandır, başına buyruk ama korkaktır, seksi ama naiftir, zeki ama fevridir.

Tanıdığım bütün erkekler Gilda’ya aşık oluyor, ama sabahları benimle uyanıyorlardı” der Rita Hayworth. Çünkü öyle bir karakter yaratmıştır ki, karakterin yaratıcısı bile onunla yarışamaz hale gelmiştir. Çünkü bu kadın öyle bir kadındır ki; sadece eldivenini çıkararak erotik sinema tarihine adını altın harflerle yazdırabilir, tarihin en önemli striptiz sahnelerinden birine tamamen giyinik olmasına rağmen sahip olabilir.

Evet, Gilda çekileli 64 yıl oldu ama o hiç eskimeyecek. Rita Hayworth 1987 yılında aramızdan ayrıldı ama Gilda hiçbir yere gitmeyecek. Çünkü o herhangi bir döneme ait olmayan bir kadın; o gelip geçici olmayan, zamanla eskimeyen, zamanla işi olmayan bir kadın. İnanmıyor musunuz? O zaman bir 1946’daki Rita Hayworth’un, bir de 2010’daki StyleBoom’un Gilda’sına bakın. Gilda'yı bir de StyleBoom'un ağzından dinleyin. O zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Rita Hayworth(Gilda) -1946

StyleBoom(Gilda) -2010

Gilda filmini senin için bu kadar özel kılan şey nedir Boom?

Bir kadını çekici, alımlı ve hatta güzel gösteren şeyin o kadının içinde, saçını savuruşunda, kocaman gülüşünde, vücut dilinde ve kendine güveninde olduğunu anlatıyor Gilda bana. Gilda benim için hayat bazen siyah beyaz da olsa, siyah klasik bir elbiseyle, saatlerce uğraşılmamış dalgalı saçlarla, fazlalıklar olmadan olağanüstü görünebilmek demek. Ayrıca bu sahnede söylenen şarkıyı da çok manidar buluyorum. :) Üstelik en sevdiğim filmlerden biri olan Shawshank Redemption’da karşıma çıkmasıyla da bir kez daha beni benden almıştır. :)

Gilda olabilmek için nasıl hazırlandın?

Öncelikle hemen Styleboom için birlikte çalıştığım müthiş bir fotoğraf sanatçısı olan Tolga Günay'ı aradım ve uygun olup olmadığını sordum. Tabii bu sahneyi ve Gilda'yı ikonikleştiren o muhteşem siyah saten elbise ve uzun eldivenler. Böyle bir elbise için hiç düşünmeden en iyisine, Gamze Saraçoğlu’na bir mail attım ve senden, projenden bahsettim; çok heyecanlandı ve inanılmaz uygun bir elbisesi olduğunu müjdeledi. Bu enfes elbise Gamze Saraçoğlu'nun “Müsvedde” isimli koleksiyonundan. Uzun eldivenleri almak için ise İstiklal yollarına düştüm ve Halloween partilerinden sebep kazıklanarak Aznavur Pasajı'ndaki bir dükkandan da onları aldım. :) Akabinde o sahneye çok uygun bir mekan arayışına girdim; ama pazar günü Taksim’de yaşanan tatsızlık mekanı son anda değiştirmek durumunda bıraktı beni. Tam hüzünlere gark olmuştum ki, muhteşem dekoruyla Etiler Sarıhan Gusto bana ve yalvaran gözlerime kapılarını açtı. :)

Bir günlüğüne de olsa Gilda olmak nasıl bir duyguymuş?

Olağanüstü. Çekimi yaparken o meşhur şarkıyı da çaldık, ben iyiden iyiye havaya girdim. Her ne kadar çok uzak bir ihtimal olsa da bir gün saçlarımı boyatacak olursam Gilda kızılı olmak istiyorum. :)


Gilda filminin 1946 yılında çekildiğini düşünecek olursak 40’lı ve 50’li yılların modasına ayrı bir ilgi duyduğunu söyleyebilir miyiz?

Kesinlikle! Özellikle 50’ler benim “modasal” olarak yaşamak istediğim yıllar. 40’lardan 80’lere kadar ilerleyen süreçte modanın geçirdiği evrim neredeyse her kademede hoşuma gidiyor ve benim için 80’lerle hayal kırıklığı başlıyor. Ben “şık”lığı seviyorum. :) Gilda’yı ise moda ne kadar değişken olursa olsun, ne kadar kendini yenileyip yenileyip arada tekrara kaçarsa kaçsın bazı parçaların asla eskimeyeceğini söylemek için seçtim. Tıpkı o sahnede Gilda’nın üzerindeki elbise gibi.

Filmin en sevdiğin sahnesi?

İlk olarak bu seçtiğim sahne, bir de Gilda ve Johnny’nin evde verilen partide sürekli atıştığı o aşk-nefret–iğneleme sahnesi. Bu filmle Casablanca arasında gidip gidip geldim ama sahneye yenik düştüm. :)

Bir kişi, soracağın soruya verdiği doğru cevapla Tiglon'dan Sex And The City 2 filminin dvd'sini ve tişörtünü kazanacak.  Öyleyse haydi şimdi sor, sor, sor.

Benim de elimden geldiğince becermeye çalıştığım bu ikonik sahnenin  başrollerinden biri de esasen Gilda’nın söylediği o enfes  ve manidar şarkıdır. Bu şarkının isminin ne olduğunu sormak istiyorum.

--------------------------

*İpucu: Sorunun cevabı icin sözlüklere bakabilirsiniz. 
*Kazanan kişi; doğru cevabı yorum olarak bırakan kişiler arasından random.org kullanılarak belirlenecek olup, 10 Kasım tarihinde bu yazının altına eklenecektir. Yorumunuza mail adresinizi de eklemeyi ve Twitter üzerinden yazının linkini paylaşıp, sonuna @gizemdalyan 'ı eklemeyi unutmayın.
*Fotoğrafların hepsi Tolga Günay ve StyleBoom tarafından bu blog için çekilmiştir. Lütfen onlara danışmadan, izinsiz kullanmayınız. 

Kazanan: Çılgın Eltiler ( Yorumları silmeyi sevmediğimden önce doğru cevapları yayınlayıp, çekilişi yaptıktan sonra diğerlerini de yayınladım. Yanlış anlaşılmasın.)

 Rita Hayworth fotosu: Blog Demais

27 yorum:

Unknown dedi ki...

bayılırım bu parçaya ve bu olduğunuı düşünüyorum.

put the blame on mame

modahaftasiblog@gmail.com

Unknown dedi ki...

buda twitter linkim
http://twitter.com/#!/modahaftasi

Nimo dedi ki...

aahhh madam :)
nasıl güzel olmuşsun sen öyleee :))
çevir çevir izlemiştim zamanında..


boom şimdi cevap veriyorum sana , acaba
- ''put the blame on mame'' olabilir mi???

:)

Nimo dedi ki...

rita'nın efsane kızıl saçlarını savurarak gitar eşliğinde söylediği şarkıyı söylerken yavaşça eldivenini çıkarır. o kadar! eldivenini çıkarması yeter defalarca izlemek için flimi....

şimdi ''put the blame on mame'' dinliyorum...

sorarım sana boom cevap bu mu?

siyah_ucurum@hotmail.com

(twitter şuan nedensizce açılmıyor )
linkini muhakkak paylaştığımda burda yazacağım)

playlist-anbul dedi ki...

rita hayworth 'un put the blame on mame adlı şarkısı

lilyallenn@hotmail.com

Dennis Satıyor dedi ki...

"Put The Blame On Mame"

dennissatiyor@gmail.com

Jojee dedi ki...

put the blame on mame.
stleboom un yorumları çok güzel olmuş.
sex and the city cadısı olarak bende istiyorum :))
jojikmoda@hotmail.com

yasemen k. dedi ki...

Put The Blame on Mame ! Harika bir yazı olmuş, çekimler süper..

Yasemen K.
http://altbilgi.blogspot.com/
altbilgi@gmail.com

BAHARİMU dedi ki...

gilda yaşıyormu ne??? styleboom yoksa yoksa sen gildamısın??? :)şaka bir yana çok güzel bir tema ve görsel olmuş her iki blog sahibinede teşekürler.gildanın o efsanevi sahnesinde söylediği şarkı put the blame on mame olmasın sakın :) incebahar_@hotmail.com

mgntwmn dedi ki...

styleboom'u çok merak eden, hatta kıskanan insanlar tanıyorum:) hemen attım linki.

epeydir bakamıyordum buralara. SineModa köşesini çok beğendim. emeği geçen herkesin eline sağlık.

ilknur dedi ki...

put the blame on mame
sunayilknur@gmail.com

Göründüğün Gibi dedi ki...

put the blame on me :)
Bir şarkı bu kadar güzel söylenemezdi..

Adsız dedi ki...

Put The Blame On Mame!

b'locked dedi ki...

yahu zaten bayılıyorum duruşuna
kendime en yakın hissettiğim kadın imajını/prototipini günbegün güzelleştiren bir örneksin
bir de idolümü canlandırmışsın
(ki geçen haftayı Facebook'ta Rita haftam ilan etmiştim onun hakkında yazılar istemiştim arkadaşlarımdan da bak seni taglemeyi unutmuşum fotoğraflı oyunumda ; ne kadar uygun düşermiş şimdi farkettim )
ne diyeyim daha...
bittim :)

Duygu Fedakar dedi ki...

süper fotograflar:)

modafobik dedi ki...

Of süpeeeer ya hem projeye bayıldım hem de ilk konuk olan Booma! :)

zeynepalpay dedi ki...

Çok güzel olmuş, tebrik ederim. Serinin devamını merakla bekliyoruz!

b'locked dedi ki...

"put the blame on mame" tabi ki
zerrin.kosif@gmail.com

Melis dedi ki...

Styleboom tek kelimeyle muhteşem görünüyor!

Gilda'nın söylediği o unutulmaz şarkı ''Put The Blame On Mame''

mlscnar@gmail.com

buuby. dedi ki...

put the blame on mame! :)

TG Fotographia dedi ki...

yorumlar cok hoş,proje de superdi .Elinize saglik

yıldız dedi ki...

http://the-lizard-queen.blogspot.com/2010/11/sinemodada-bu-hafta-styleboom-blogger.html yarışmasında cevap "Put The Blame on Mame" @gizemdalyan
yaptım ama yapabilmişmiyim acaba tweet dedim :)

yildiz111@hotmail.com

JaleM dedi ki...

cevap: Put the Blame on Mame

jalealem@gmail.com

* http://jaleninalemi.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

Yazdıklarını okurken,karşımda konuşuyormuşsun gibi nerede nasıl bir vurgu yapacağını tahmin ederek beynimde senin bülbül sesinle canlandırdım.Queen Boom Okumak daha zevkli oluyor!
Bu şarkı olarak tahmin ediyorum... şans:)

put the blame on mame

Peacewonderland@gmail.com

Unknown dedi ki...

ahh o eldiveni çıkarıp atmasını hiç unutmam..erkek olsam ben de gilda'yla uyumak isterdim:)
putt the blame şarkının adı
hatta yazıyı okurken mırıldanıyordum sorunu bilmeden:))
https://twitter.com/parmakkurabiye
nihan keçeci tali
parmakkurabiye@gmail.com

Funny Me dedi ki...

Az daha yorum yazmayı unutuyordum , cevap veriyorum "put the blame on mame" gokceseyda@hotmail.com

reyhane dedi ki...

Bir Gilda gördüm sanki:)
Cevap=put the blame on mame
reyhanlahersey@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...