12 Mayıs 2012 Cumartesi

LIZ'SPIRATION BOARD #1


Tasarımcıların veya sanatçıların kaçamadığı, sürekli sorulan klasik bir sorudur bu: Nelerden ilham alırsınız? Kulağa ilk etapta çok klişe gibi gelebilir ama aslında önemli bir sorudur. Çünkü ilham alınan şeyler, yaratım sürecinin tamamında etkili olur.

İlham aldığımız şeyler stillerimizi de etkiler. Okuduğumuz bir kitap, gördüğümüz bir fotoğraf karesi ya da radyoda dinlediğimiz bir şarkı bize 70’lerin Charlie Girl’ü, Jane Birkin hasır çantası ya da Brigitte Bardot saçı olarak geri dönebilir. Kaçımız Oz Büyücüsü’nü izledikten sonra kırmızı pabuçlarımızı ayağımıza geçirmek istemedik ki?

Gereğinden fazla hayalci olan yapımın da etkisiyle okuduklarım, gördüklerim, dinlediklerim üzerimde normalinden iki kat daha fazla etkili olabiliyor ve pek tabii stilime de yansıyor. Ben de bu nedenle bundan sonra düzenli olarak bir ilham panosu ya da LIZ’PIRATION BOARD hazırlayayım ve paylaşayım istedim. Kim bilir, bana ilham olan şeyler belki bir başkasına da ilham olur ve onları çok daha farklı yerlere götürür. Godard’ın da dediği gibi; önemli olan nereden aldığın değil, nereye götürdüğündür.


  • Bu aralar en çok bandanalı, kırmızı rujlu, yüksek bel jean’li pin up kızlarından ilham alıyorum. Yardıma ihtiyacım olduğunda baş ucumdaki Gil Elvgren’in pin-up kızlarından oluşan kitabıma akıl danışıyorum.
  • Patti Smith, ah Patti Smith. Kendisini ve müziğini her zaman çok sevmiştim ama Just Kids adlı kitabını okuduktan sonra daha da çok sevdim. Başucu kitabım haline gelen bu kitap, zaten 60’ları ve 70’leri çok seven bendenizi derinden etkiledi. Janis Joplin gözlükleri takmak, Chelsea Otel’e taşınmak ve Patti Smith kendisine beyaz gömlek ararken yardımcı olmak istedim.
  • Cherry Blossom Girl, blogosfer camiasındaki en büyük ilham kaynağım. Tarzına, farklı şeyler denemesine rağmen hala kendisi gibi gözükebilmesine hayranım.
  • Hiç fark ettiniz mi sabah hazırlanırken dinlediğiniz müziklerin yapacağınız kıyafet seçimleri üzerindeki etkisini? Ben de bu aralar her sabah güne Chinawoman’ın Russian Ballerina’sı ile başlıyorum. Bu enerjik şarkı, yaptığım kıyafet seçimlerinin de enerjik olmasını sağlıyor.
  • Oscar Wilde demiş kendin ol diye. Bu gelmiş geçmiş en iyi stil tavsiyelerinden biri aynı zamanda. Kulağa küpe olsun.
  • Vee geçtiğimiz hafta Babylon’da gerçekleşen Chinawoman konserinden bir hatıra. Chinawoman’ın yanında sırıtan bendeniz o kadar çok Russian Ballerina dinlemesi sonucu konsere saçlarını balerin topuzu yaparak gitti. J
  • Pin-up’lardan ilham alıp da retro mayolardan ilham almamak olur mu? Kendimi bu Modcloth mayo içinde, beyaz cat eye gözlüğünü takmış bir şekilde bir sahilde hayal ediyorum. Aslında bu kare bana en çok yeniden yollara düşmem ve yeni tatil planları yapmam gerektiği konusunda ilham veriyor.

3 yorum:

pembe fiyonk dedi ki...

ne kadar güzel yazmışsın ilham kaynaklarını.)

Lulu's life dedi ki...

patti smith ahhh ahh ! hayatimda bitmesin istedigim sayili kitaplardan.. :))

zeys dedi ki...

Slm
Mail adresne mail atamadm mailm: zeynep.ozkanli@hotmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...