20 Kasım 2011 Pazar

FLASHIONBACK: İlk Moda Haftası

Bugün moda tarihinin tozlu sayfalarında yine bir yolculuğa çıkıyor ve taa ilk moda haftasının gerçekleştiği dönemlere gidiyoruz.


İkinci Dünya Savaşı, her alanda olduğu gibi moda konusunda da modanın merkezi Paris’i kötü etkilemişti. Fransa’nın ekonomisi çökmüştü. Couture endüstrisinde sahip olduğu o itibar sallantıdaydı. Ama tüm bunlara rağmen işgal altındaki Paris’te yine de moda sektörü tamamen durmamıştı, kıyafetler hala satılmaya devam ediyordu. Çünkü moda Fransızlar için biraz da onur meselesiydi. Ama şöyle bir sorun vardı; Amerikan basını, savaş nedeniyle Paris’teki şovları izlemeye gidemiyordu. Paris modasının denizaşırı ülkelerle olan bağlantısı sekteye uğramıştı. Vogue ise çoktan şu soruyu sormaya başlamıştı bile: Paris’in modası olmadan Amerika ne yapacak? Bu soruya New York’tan yanıt geldi: Moda haftası! Böylelikle hem Fransız modasının üzerindeki ilgiyi Amerikalı tasarımcılara çekmek, hem de dünyaya başka bir moda merkezinin daha olduğunu göstermek için 20 Temmuz 1943 yılında New York’ta ilk moda haftası düzenlendi.

Eleanor Lambert

Eleanor Lambert tarafından düzenlenen ilk moda haftasının adı aslında Fashion Week değildi, bu organizasyona Press Week adını vermişlerdi. Bu “basın haftası” için ülkenin her yerinden 150’ye yakın gazeteci bir haftalığına New York’a davet edildi ve bunların 56’sı bu davete katılmayı kabul etti. 56 gazeteci New York’taydı, dünyaya New York’un Paris’ten aşağı kalır bir yanının olmadığını göstermek için.

İşte günümüzde Paris, Milano, New York gibi şehirlerde her sene iki kere düzenlenen, yakın bir zaman önce ülkemize de sıçrayan, tüm dünyanın büyük bir heyecanla beklediği moda haftalarının geçmişi buna dayanıyor. Amerika ise istediğini aldı, sadece Fransız tasarımcılarla dolu olan Vogue ve Harper’s Bazaar gibi dergilerde Amerikalı tasarımcılar da yavaş yavaş boy göstermeye başladılar. Günümüzde ise moda dendiğinde New York, başlarda gölgesinde kaldığı Paris’in yanında dimdik ayakta duruyor. İyi ki de böyle oldu. Yoksa Marc Jacobs ya da Jason Wu’suz ne yapardık?

Fotolar: Habitually Chic, On This Day in Fashion

4 yorum:

shhypie dedi ki...

Bilgilendirici yazın için teşekkürler :) Bütün endüstrilere el atıp başarmaları biraz dokunsa da( "Adamlar yapıyorlar"ı dedirttiriyorlar

The Lizard Queen dedi ki...

rica ederim ne demek. begendiysen ne mutlu. :)

gülümse dedi ki...

ay taa o zamandan beri mi varmış NY Moda Haftası.çoook şaşırdım gerçekten.biz baya baya geç kalmışız bu organizasyona başlamakta

The Lizard Queen dedi ki...

yaa evet. o kadar eskiye dayaniyor aslinda. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...