14 Kasım 2011 Pazartesi

BOOK QUEEN: Unutamadığımız Elbiseler

Kahvenizin yanında ne alırdınız? Bir dilim havuçlu kek? Cookie? Mozaik pasta? Kahveye eşlik etmede en az bunlar kadar, kimi zaman belki daha bile fazla başarılı olan bir şey biliyorum; içeriğini sevdiğiniz, görsellerine bayıldığınız, aynı zamanda bir evin dekorasyonunun olmazsa olmaz parçalarından olan bir kahve masası kitabı. National Geographic’in Journeys of a Lifetime: 500 of the World’s Greatest Trips’i gibi mesela ya da Taschen’den çıkan Gil Elvgren: All His Glamourous American Pin-Ups gibi. Valentino: Themes and Variations gibi. In Vogue: The Illustrated History of the World’s Most Famous Fashion Magazine gibi.


Şu sıralar ise benim kahvemin bir süre hiç ayrılmadan beraber takılmayı istediği, rahat edebilsin diye kahve masamın en güzel köşesini ona ayırdığı bir kitap var; Hal Rubenstein tarafından kaleme alınan 100 Unforgettable Dresses.

Pretty Woman'ın unutulmaz sahnelerinden biri. Julia Roberts kırmızı Marilyn Vance-Straker elbisesi içinde.

Kitabın adından da anlaşılacağı üzere Hal Rubenstein; unutulmayan, unutulamayan, eskimeyen, zamansız, dönemsiz elbiseleri tek bir kitapta toplamış. Hal Rubenstein “Kitapta göreceğiniz her elbise güzel olduğu için orada değil” diyor, “Ama görür görmez ben bu elbiseyi hatırlıyorum diyeceksiniz. Çünkü bütün bu elbiselerin benim neslim ya da benden sonraki nesillerle tarihi ya da duygusal bir bağı var.”

Prenses Diana'nın muhteşem gelinliği.

Peki bir elbiseyi unutulmaz yapan nedir? Kumaşı mı? Kesimi mi? Belki, ama yalnızca bu değil. Bir elbiseyi unutulmaz yapan şey; doğru yerde, doğru zamanda, doğru kadın tarafından giyilmesi. Alber Elbaz kitabın ön sözünde bunu çok güzel özetliyor: “Çünkü hatırlanmaya değer olan elbise, hayret verici olmaktan fazlası olmalıdır. O yalnızca üç metre kumaş ya da bir eskiz değildir. Bir elbiseyi unutulmaz yapan ve onu tamamlayan en önemli faktör, onu giyen kadındır.”

Halle Berry'nin hem bizler hem de kendisi için en unutulmaz anlarından biri. 2002'de en iyi kadın oyuncu dalında Oscar kazanır. Konuşmasında nasıl ağladığını dün gibi hatırlarım ve üzerinde Elie Saab vardır./ Elizabeth Hurley deyince herkesin aklında ilk canlanan görüntü sanırım bu. Hal Rubenstein, bu çengelli iğnelerle bezeli Versace elbise için " Elizabeth Hurley o güne kadar  bilinmiyordu. Bu elbiseyi giydikten sonra 24 saat içinde dünyaca ünlü bir kadın oldu" der./ Lady Gaga'nın giydiği onlarca çılgın kıyafet arasından insanın gözünün önüne ilk gelen elbiselerden biri, bu Giorgio Armani imzalı elbisesi.

Kitapta bu unutulmayan elbiselerin fotoğraflarının yanı sıra bu elbiselerin tüm detaylarını anlatan metinler bulacaksınız ve eminim ki sinema, müzik ya da moda ile az da olsa ilgilenen herkes içindeki elbiselerin çoğunu tahmin edecek ya da görünce tıpkı yazarının dediği gibi “Evet ya, ben bunu hatırlıyorum” diyecektir.

Öyleyse kahvenizin yanında bir dilim 100 Unforgettable Dresses almaz mısınız?

* Kitap Amazon’da satışta. Burayı tıklayarak satın alabilirsiniz.
* Peki sizin unutamadığınız elbise ya da elbiseler? Hadi yorumları görelim. :)

Fotolar: The Wall Street Journal, Stylelist

5 yorum:

TrendKolik dedi ki...

kitabı duymuştum ama yazını okuyunca bi hevesle alıp kahvemin yanında zevkle okuyasım geldi :)

gülümse dedi ki...

elizabeth hurleyin bu elbisesini ve bu elbiseyle meşhur olduğunu bilmiyodum gerçekten:))))ama kitap oldukça ilgimi çekti yafff

GoNcha GoNcha dedi ki...

harika bir kitap bu. hemen almaliyim;) Cupcake tadinda bir hafta diliyorum;)
http://gonchagoncha.blogspot.com/

CosmicBird dedi ki...

Benim aklıma gelen ilk "Unutulmaz Elbise" Breakfast at Tiffany's'den Audery Hepburn'le bütünleşmiş, Givenchy elinden çıkma siyah elbise.

Mutlaka kitapta da vardır.

The Lizard Queen dedi ki...

Emİ ShOp, aynen. benim de acilen edinmem lazim kitabi. :))

gülümse, o elbiseyi giydigi donemde cok konusulmustu.

GoNcha GoNcha, tesekkurler gonca. hadi toplu siparis verelim. :)

CosmicBird, evet vardir kesin. tipki marilyn monroe'nun meshur beyaz halter elbisesinin oldugu gibi. :)

Clara Turbay, thank you. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...