9 Ocak 2012 Pazartesi

TREND QUEEN: Creeper Ayakkabılar


Şu sıralar sıkça karşımıza çıkmaya başlayan bir trend var. Aslında o son birkaç sezondur ara ara kendisini gösteriyordu zaten. Mesela Balenciaga İlkbahar/Yaz 2011 defilesinde podyumda topuklu ayakkabı giymeyi reddeden Gisele Bünchen için Nicolas Ghesquiere, topuklu ayakkabıya alternatif olarak bu ayakkabıları kullanmıştı. Vogue Nippon’un 2007 yılında Jessica Stam ile yaptığı bir çekimde de sadece bu ayakkabılar kullanılmıştı. Son zamanlardaysa blog’larda ve sokaklarda kendisine her zamankinden çok rastlar olduk. Her ne kadar bu sezonun ana trend’lerinden biri loafer’lar olsa da, ona alternatif olacak bir diğer trend tüm hızıyla arkasından geliyor: Creeper ayakkabılar.

Teddy Girls

Creeper’ların tarihi çok ilginç. 2. Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda Kuzey Afrika’nın çöllerindeki askerler çevresel koşullar nedeniyle ham kauçuk tabanları olan botlar giyerlermiş. Bu askerler ordudan ayrılıp evlerine geri döndüklerinde, Londra’daki gece kulüplerine giderken bu ayakkabıları giymeye devam etmişler ve böylelikle creeper’lar moda dünyasındaki yerini almış.


George Cox’un bu askerlerden ilham alarak 1949 yılında tasarladığı ve günümüzde George Cox creeper’ları diye bilinen creeper’lar ise -1950’lerde Teddy Boy’ların vazgeçilmezi haline geldiği için- 1950’li ve 60’lı yıllara damgasını vuruyor.

1970’lerde yeniden popüler olmasını ise Malcolm McLaren ile Vivienne Westwood’a borçlu. İkilinin Let It Rock isimli dükkanlarında sattıkları Teddy Boy kıyafetleri sayesinde creeper’lar eski popülaritesini geri kazanıyorlar.


Le Happy blog'unun sahibesi bu ayakkabıları en çok giyenlerden.

Tasarlandığı günden bugüne birçok alt kültür tarafından kabul gören ve tercih edilen creeper’lar yavaş yavaş yeniden ortaya çıkıyor. Kalın tabanları ve kaba görüntüsü nedeniyle feminen olmaktan uzak olan creeper’lar, bana kalırsa en çok Teddy Boy stiline ve maskulen parçalara yakışıyor. Tüm düğmeleri iliklenmiş dik yaka gömlekler, pantolon-ceket takımları, deri pantolonlar, jean’ler, kalem etekler, ekose desenli gömlekler creeper’ların en iyi uyum sağladığı parçalar.

Peki ama ben Gisele gibi topuklu ayakkabı yerine creeper tercih eder miydim? Hımm, sanırım hayır.

Fotolar: Lookbook.nu, Le Happy, The Sche Report

10 yorum:

gülümse dedi ki...

ayyyy ben hayatta giyemem bunları:))

NİNO dedi ki...

Valla giymem bende ama moda bu insana herşeyi giydirir giymem dediklerini de :)

Sevgiler Nino
http://ninostudio.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

aaa bunlar cidden çok şeker, bu arada ben Gisele'in topluklu ayakkabı giymeyi neden reddettiğini cidden çok merak ettim

lulu's life dedi ki...

yok bende giymem.. ben zarif insanim :)) cok kaba bunlar benim icin..

chfashiontrend dedi ki...

inanmıyorummmmm:)
ama ben genelde moda parçaları önceden tahmin ederim hatta moda olmadan bi içim ısınır o parçalara..Ama bunlara ısınamadım ...
sevgiler.
chfashiontrend@blogspot.com

The Lizard Queen dedi ki...

@gulumse valla bana da giymez, daha dogrusu giyemezmisim gibi geliyor. :)

@nino evet evet. buyuk konusmamak lazim. eskiden begenmeyip simdi sevdigim cok sey var ama yine de bunlari bilemedim. :)

@adsiz bu linkte uzunca anlatmis sevgili adsiz.:) :http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2027102/Balenciaga-designer-flat-shoes-Gisele-refused-wear-heels-runway.html

@lulus life ahahah bazi kaba ayakkabilari begeniorum ama bunlar gercekten benim tarzimin disinda gibi. :)

@chfashiontrend :)) bu ayakkabilar herkesin sevebilecegi turden degil cunku. ya sevilesi ya da nefret edilesigillerden. :)

Adsız dedi ki...

Bunlar nerde satiliyo istanbulda acaba cok begendim :))

The Lizard Queen dedi ki...

dükkan olarak bilmiyorum ama facebook'ta pati butik diye bir sayfa var. orada görmüştüm diye hatırlıyorum. :)

Adsız dedi ki...

İzmirde nerede vaaar???

Adsız dedi ki...

Vinyl retro shop uygun fiyatli satiyor facebookta bulabilirsiniz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...