18 Eylül 2010 Cumartesi

Kate Moss'u Var Eden Fotoğrafçı: Corinne Day


Corinne Day, 27 Ağustos 2010’da uzun süredir mücadele ettiği kansere yenik düşerek hayata veda etti. Hiçbir zaman modayı fazla ciddiye almadığını söyleyen İngiliz fotoğrafçı; moda fotoğrafçılığına yeni bir bakış açısı getirerek onu gerçekliğe yakınlaştırmış, kullandığı modelleri kusurlarıyla, makyajsız ve doğal olarak fotoğraflamayı tercih etmiş, 90’lı yıllarda -belki Kurt Cobain’den de önce- “grunge” görünümünün bu kadar popüler olmasında önemli bir rol oynamıştı.

Fotoğraf çekimlerinde giydikleri kıyafetleri gerçek hayatta satın alamayan, bu çekimlerde mükemmel ve kusursuz gösterilen model arkadaşlarının doğal hallerindeki fotoğraflarını çekerek fotoğrafçılığa başlayan Corinne Day’in hiç şüphesiz ki moda dünyasına kazandırdığı en büyük eseri Kate Moss. Kate Moss’un diğer modellere benzemeyen kusurlu güzelliğinin ve “grunge” görünümünün yaratılmasında kendisinin payı oldukça büyük. Kate Moss’un kariyerindeki dönüm noktalarında hep Corinne Day’in adı geçiyor; ilk fotoğraf çekiminin ya da ilk Vogue kapağı çekiminin Corinne Day tarafından gerçekleştirilmesi gibi.

Gerçek hayatta da çok yakın arkadaş olan ikilinin birlikte gerçekleştirdiği ilk çalışma 1990 yılında The Face Magazine için yapılan "The 3rd Summer Of Love" adlı editöryal çekim. Bu çekim aynı zamanda Kate Moss’un yayınlanan ilk editöryal çekimi olma özelliği taşıyor. Henüz 15 yaşındaki Kate Moss çıplak, makyajsız ve tamamen doğal. Kate Moss’un Marilyn Monroe’yu hatırlatan sahipsiz, kayıp figürüne ve anoreksik görünümüne insanlardan gelen tepkiler etkili olmuş olacak ki; Kate Moss’un ajansı bir süre sonra Corinne Day ile çalışmasını istememiş. Ama yine de beraberlikleri böyle harika bir editöryali vakt-i zamanında bizlere bahşetmiş.

The Face Magazine Temmuz, 1990 "The 3rd Summer Of Love"
Fotoğrafçı: Corinne Day, Model: Kate Moss, Styling: Melanie Ward


Bu da Kate Moss'un ilk Vogue kapağı:
Vogue İngiltere, Mart 1993

2 yorum:

je est un autre dedi ki...

bu kadına bayılıyorum !

The Lizard Queen dedi ki...

ben de!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...