28 Haziran 2010 Pazartesi

Hikayen Ne?: İpek Yaylacıoğlu (Oyuncu / Tasarımcı)

İpek ile tanışalı dört sene olmuştur herhalde. Ne oyunculuk yaptığını biliyordum, ne de şapkalarını. Modellik yaptığı bir etkinlikte tanıştığımız için gerçekten modellik yaptığını, işinin bu olduğunu zannetmiştim, o kadar güzeldi çünkü.

Sonra tanıdım; hem kendisini hem de tasarımlarını. İtiraf etmek gerekirse ben İpek vasıtasıyla tanıştım böyle şapkalarla ve ilginç aksesuarlarla. Şimdi nereye giderseniz gidin, kafasına büyükçe bir aksesuar kondurmuş birisiyle karşılaşıyorsunuz, birçok yerde de artık bu tarz aksesuarlar bulabiliyorsunuz. Ama bundan yıllar önce eğer bir mekanda kafasında kocaman, şirin bir örümceği ya da Marilyn Monroe'nun yüzünü taşıyan güzel bir kız görmüşseniz, o İpek'tir.

Hani gıpta ederek baktığınız insanlar vardır ya, sizin ne giyeceğinize karar vermek için harcadığınız zamana onlar onlarca şey sığdırırlar; işte İpek onlardan birisi. Henüz tanışmadıysanız şayet, şimdi tanışın hadi.



Şimdi ben seni yakınen tanıyan birisi olarak az çok biliyorum, ama bilmeyenler için bize biraz kendinden ve hikayenden bahsetsen?

31 Temmuz 1984 İstanbul doğumluyum. Nişantaşı Işık Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık Bölümü'nü bitirdim. Üniversitede okurken oyunculuk yapmaya, fotoğraf çekmeye ve aynı zamanda aksesuar tasarlamaya başladım. Hiç reklamcılıkla ilgili bir işte çalışmadım kısacası.

Oyuncu olmaya nasıl karar verdin ve bunun için nasıl bir yol izledin?

Beş yaşından beri reklamlarda rol alıyordum. Üniversitedeyken birkaç reklamda rol aldıktan sonra dizi oyunculuğu teklifi geldi. Aklımda hiç oyuncu olmak gibi bir hedef yoktu. Önce çekindim, ancak birkaç sahneden sonra yavaş yavaş alışmaya başladım. Oyuncu olmaya tam anlamıyla karar verdikten sonra kendimi geliştirmeye karar verdim. Sahnem bittikten sonra usta oyuncuları izliyordum -hala da izliyorum- bir şeyler kapmak için. Onun dışında yerli yabancı eğitmenlerden oyunculuk ve diksiyon eğitimi aldım. Bunu yanı sıra algılarımı açık tutmaya çalışıyorum, insanların hangi olaylara ne tepki verdiklerine dikkat ediyorum. Ayrıca çokça film izliyorum.

İlk oyunculuk deneyimini paylaşmanı istesem ve bir de şimdiye kadar nerelerde rol aldığını sorsam?

İlk sahnemdi; inanılmaz heyecanlıydım, ama belli etmemeye çalışıyordum. Bütün sahneyi tiyatro oyunundaymışım gibi yüksek sesle oynadım. Nedenini gerçekten bilmiyorum! Başka sahneye geçtik, yönetmen yanıma gelip neden bu kadar yüksek sesle oynadığımı sordu. Çok utanmıştım! Birçok reklam filminin yanı sıra, Ihlamurlar Altında, Senden Başka, Elif, Kavak Yelleri ve Arka Sokaklar dizilerinde ve Başka Semtin Çocukları adlı sinema filminde rol aldım.



Aynı anda birçok işi beraber yürütebilen ve bu işlerde başarılı da olabilen o hayran olduğum insanlardan birisin sen. Oluşturduğun Wicked adli marka için ayakkabı, saç aksesuarları ve şapkalar da tasarlayıp satıyorsun. Peki aksesuar tasarlamaya nasıl başladın? Bunun için herhangi bir eğitim aldın mı?

Üniversitede grafiker olmaya karar vermiştim. Üzerinde oynamak için ham ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflara ihtiyaç duyuyordum. Zamanla -eskiden de merakım vardı- fotoğrafa merak saldım. Grafik görünümlü portre fotoğraflar çekmeye başladım. Yakın çekim olduğu için makyajla renklendiriyordum fotoğrafları, ancak bir süre sonra aksesuar kullanmak istedim. Uygun şapka ve aksesuarlar aradım ama istediğim özelliklerde bulamadım. Bir gün oturdum, kendime fotoğrafta kullanmak için kilden bir şapka yaptım. Beklediğimden olumlu tepkiler aldım. Böylece aksesuar ve şapka tasarlamaya başlamış oldum. Geçen sene Londra'da şapka üzerine eğitim aldım. En kısa zamanda aksesuar üzerine de bir eğitim almayı planlıyorum.

Büyük, eğlenceli, biraz da çılgın saç aksesuarları ve saça tutturulan değişik şapkalar bundan 3-4 sene önce bu kadar popüler değildi. İtiraf etmek gerekirse benim bu tarz aksesuarlarla tanışmam seninle tanışmamla birlikte gerçekleşti; bana sen sevdirdin diyebilirim. Senden önce de bu tarz aksesuarlar tasarlayan tasarımcılar var mıydı Türkiye'de, ya da öncülerinden biri olduğunu düşünüyor musun?

Bunu ben de çok düşünüyorum aslında . :) Dediğim gibi fotoğrafta kullanmak için o kadar aramama rağmen sadece kostüm kiralayan birkaç yerde, çok yüksek fiyatlar karşılığında kiralanan şapkalar vardı. Hala benim tarzımda şapka tasarlayan çok kişi yok, üç-beş kişi. Cevabı siz verin, gerçekten bilemiyorum, belki o zaman ararken ben görmemişimdir!

Wicked markasını sence özel kılan şey ne ve nereden satın alabiliriz?

Wicked; eğlenmekten çekinmeyen, cesur ve yaratıcı insanları hedeflemiş, "diğerlerinin" ne dediğini umursamayan, Burton'vari dünyasında ilerleyen, kişiye özel tasarımlara da açık bir marka. Herhalde en önemli özelliği bu. http://wickedbyipek.blogspot.com adresinden Wicked ile  ilgili tüm haberlere ve bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca bana mail de atabilirsiniz: ipekyaylacioglu@hotmail.com

Daha çok kimler Wicked ürünlerini tercih ediyor? Aralarında tanıdık isimler de var mı?

Tercih edenlerin belirli ortak bir özellikleri yok. Genelde kişiye özel istekler alıyorum. Birçok ünlüyle çalışma fırsatım oldu ancak markama en yakın hissettiğim Deniz Berdan ve kızı Begüm.


Bunun yanı sıra fotoğrafçılıkla da uğraştığını biliyorum ben. Onunla da ilgili projeler var mı? Hiç sergin oldu mu ya da ilerde olmasını istiyor musun?

Birkaç yıl öncesine kadar birçok fotoğraf sergisine katıldım, ancak bu ara tasarıma ağırlık verdiğim için malesef zaman ayıramıyorum. Aklımda fotoğrafla ilgili bir sürü proje var, tabii ki ilerde hayata geçirmeyi de çok isterim. Umarım kısa zamanda olur!

Çektiğin fotoğrafları nereden görebiliriz peki?

http://iusedtobeacat.deviantart.com adresinde bütün çalışmalarımı görebilirsiniz.

Bunca yeteneğin olması yetmiyormuş gibi bir de üstüne çok da güzelsin sen. Hatta zamanında Hey Girl Dergisi'nin düzenlediği "Kapak Kızı" adlı yarışmada 2. olmuşluğun bile var. Peki hiç bunun dezavantajlarını yaşadığın oldu mu? Çünkü özellikle oyunculukta zaman zaman güzelliğin yaptığın işin önüne geçtiği söyleniyor.

Teşekkür ederim. :) Oyunculuğa adım atmak için fiziksel görüntünün önemi çok büyük, bu bir gerçek. Ancak sürekli olarak görüntünüz, oyunculuğunuzun önüne geçiyorsa bir sorun var demektir. Ben kendimde böyle bir durum hissetmiyorum.

Hem bir tasarımcı hem de bir oyuncu olarak ilerisi için ne gibi hedeflerin var?

İki meslek de çok zorlu ve özveri isteyen meslekler. Umarım hayatım boyunca kendimi geliştirerek hem oyunculuğu hem de tasarımı elimden geldiğince en iyi şekilde yapmaya devam edebilirim. Oyunculukta az ve öz projelerde yer almaya devam edeceğim. Tasarımlarım için ise mağaza açmak gibi bir hayalim var.

Boş zamanlarında neler yapıyorsun? Nerelere gidiyorsun? Ne yiyor, ne içiyorsun?

Fırsat buldukça film izliyorum, konserlere gidiyorum, spora gidiyorum ve bisiklete biniyorum. Genelde Kadıköy, Bağdat Caddesi ve Taksim civarlarındayım. Tasarımlarda kullanmak için Eminönü'ndeki minik, bilinmeyen dükkanlara uğramayı da ihmal etmiyorum.


Fotolar: Wicked

6 yorum:

STİL SAHİBİ BAYANLAR dedi ki...

İpek'i çok beğenerek takip ediyorum, limangodaki fırsatı da haber verdiğin için teşekkürler,şapkalar eldivenler babetler hepsini seviyorum

Unknown dedi ki...

Bir şapka kapmalı o halde limangodan :)

Beril Öke Gülen dedi ki...

eldivenler güzelmiş..

Stardust Memories dedi ki...

Bende İpeği ilk tanıdığımda oyunculuğundan, şapkalarından habersizdim. Sonra farkedince herşey mi olur bi insan da ya dedim :) birazcık kırdım ben sanırım onu burdan sesleniyorum ipeeek affet benii :) o güzel eldivenlerden de hala istiyorum ona göre!

modafobik dedi ki...

Erkek versiyonları yok mu yahu? =D

The Lizard Queen dedi ki...

bilmem. ama ozel siparis uzerine de bir seyler yapiyor diye biliyorum. kendisiyle kontaga gecebilirsin :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...