1 Nisan 2010 Perşembe

KAŞİF QUEEN: Fashion Rocks

Birbirinden ayrı düşünülemeyen 3 dal. Yok, yok sosyoloji, tarih ve psikoloji değil kastettiğim. Ama müzik, moda ve sinema. Her biri birbirinden besleniyor. Daha yaşarken bir ikon olmuş ya da öldükten sonra efsaneleşmiş bazı insanlar kitleleri etkiliyor, yaptıklarıyla tarihi değiştiriyor ya da başlı başına bir tarih yaratıyor. Söyledikleriyle, icraatleriyle, giydikleriyle ya da giymedikleriyle bir çığır açıyor.

 Küçük siyah elbise Breakfast at Tiffany's ile hayatımıza girmedi mi? Bir omzu düşük tişörtler, topuklu ayakkabıların üzerine geçirilen tozluklar ve hele ki o siyah mayo Flashdance sayesinde 80'leri kasıp kavurmadı mı? Hatta Geri Halliwell ve Jennifer Lopez 2000'lerde bu filme gönderme yapan videolar çekmedi mi? Manolo Blahnik Sex and The City ile tavan yapmadı mı, Carrie'nin o güzelim ayakkabıları her kadının aklına kazınmadı mı? Ya Michael Jackson'a ne demeli? Beyaz çorapları ve kısa paçaları o meşrulaştırmadı mı?

Özellikle moda bu insanlardan öyle besleniyor ki yeri geliyor Hermés gibi Jane Birkin'den esinlenen The Birkin Bag'i üretiyor, Repetto gibi Michael Jackson'a gönderme yapan Jackson Jazz Shoe'yu piyasaya sürüyor, üzerinde şarkı sözlerinin, film afişlerinin, yüzlerinin basılı olduğu tişörtler kapış kapış satılıyor.

Bahsi geçen bu üzeri baskılı tişörtlerden karşınıza bugüne kadar neler çıktığını bilmiyorum. Ama benim genelde karşılaştığım, kötü baskılı, bisiklet yakalı ve kötü bir kesime sahip tişörtlerdi. Ve evet, genelde hep tişört oluyor bunlar. Hiç güzel bir Elvis Presley elbisesiyle ya da Michael Jackson şalı ile karşılaşmamıştım daha önce, ta ki Idil Vice ile tanışıncaya kadar.

İsviçre kökenli Idil tarafından oluşturulan Idil Vice markası adını okunuş benzerliğinden dolayı, İsviçre dağlarında yetişen ve çok ender rastlanan Edelweiss adlı bir çiçekten alıyor. Bugüne kadar Gwen Stefani, Sarah Jessica Parker, Avril Lavigne gibi ünlü isimlerin üzerinde de görülen tasarımlarının hepsi el emeği, göz nuru. İlk koleksiyonunu çıkardığında İsviçre basını tarafından "Renkli televizyondan sonraki en önemli keşif" olarak nitelendirilen Idil, sadece orjinal ve lisanslı baskıları tasarımlarının üzerinde kullanıyor ve sipariş üzerine tasarım da yapıyor. İster ölçülerinize göre, ister de üzerinizde görmek istediğiniz ikonu mail yoluyla belirterek kendinize özel tasarımı yaptırabiliyorsunuz. Ve tabi ki evet, dünyanın her yerine sipariş gönderebiliyor.

Bob Dylan İstanbul'a geliyor, kesin. Lady Gaga dedikoduları da Maraş dondurmacılarının yaptıklarına benziyor, bir uzatıyor, bir geri çekiyorlar. Ama siz iyisi mi, şimdiden kıyafetinizi hazır ediverin.

Elvis Presley
Lady Gaga
John Lennon&Yoko Ono
David Bowie
Madonna
The Doors
Bob Dylan
Michael Jackson
Sex Pistols
Marilyn Monroe

*Blogunu takip edip daha fazla bilgi edinebilmek için: www.idilvice.blogspot.com

4 yorum:

Mete dedi ki...

Idil Isvicre'de dogup buyudu ve su anda A.B.D.'de yasamakta. Annesi Isvicreli ve Babasi Turk'tur. Bunu Idil'i Isvicre kokenli olarak zikrettiginiz icin yaziyorum, bu beni dusundurdu. Herhalde insanin damarlarindaki kan degil, yetistirildigi cevre onun esasini (kokenini) teskil ediyor. Idil Turkce bilmedigi icin bu linki bizlere gondermis, ve soyle yazmis:

quote
Giz, a woman from Istanbul wrote something about my clothes on her blog... it's in Turkish! I thought you might enjoy reading it,
I hope it's good ;) idil
unquote

Blogunuz cok enteresan, cok begendim.

Mete Doguoglu

The Lizard Queen dedi ki...

Ben Idil hakkindaki bilgileri onun sitesinden almistim, orda Isvicre kokenli oldugu, orda buyudugu yaziyordu. Bana attigi mesajda yari Turk oldugunu soyleyince hem cok sasirdim, hem de bilmeden boyle bir seyi kesfettigim icin de cok sevindim acikcasi. Sanirim siz kuzenisiniz, bana da mail atip kuzenine yazimi yolladigini soylemisti:) Bu yazi sayesinde tasarimci kimliginin yani sira ayrica ne kadar tatli bir insan oldugunu da kesfetmis oldum. Olur da konusursaniz kendisine tesekkurlerimi tekrar iletiniz. Size de guzel sozleriniz icin ayrica tesekkur ederim.

IDILVICE dedi ki...

Hey! Mete and Giz, I don't understand a thing!! :) I am sure you talk good about me though ;)

The Lizard Queen dedi ki...

hey idil! don't worry. we are saying nice things abt you! xoxox

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...